dimarts, 30 d’abril del 2013

FASE II


AVALUACIÓ PSICOPEDAGÒGICA

Actuacions (3ra. setmana de març):

2.5. Treball amb l'alumne

L'objectiu és constrastar informació que ens ha proporcinat els mestres, equip de suport, família i altres fonts d'informació com les observacions d'aula i pati i la consulta del seu expedient. En aquest cas partim de la hipòtesi d'un alumne que demostra bones capacitats per aprendre ( la família planteja altes capacitats) i al mateix temps problemes greus de comportament. 

En una primera sessió de treball amb l'alumne és motl important crear un bon clima de confiança. Abans ja havia entrat vàries vegades a la classe per fer un apropament i havia acordat amb l'alumnet que un dia vindria amb mi per fer algunes activitats. 

En aquesta sessió em vaig centrar en recollir l'opinió de l'alumne en relació al seu rendiment a les diferents assignatures i comprovar fins a quin punt és conscient dels problemes de conducta que manifesta a l'aula.

El més rellevant d'aquesta primera sessió de treball individualitzat amb l'alumne ha estat que es considera una persona molt intel·ligent "esto es muy fácil para mi", demostra un nivell de vocabulari bastant elevat i comenta que li agrada molt l'assigantura de medi perquè realitzen experiments. 

Per altra banda, es mostra com un nen inquiet. Continuament m'interromp per contar-me coses del seu interès com per exemple l'estoig que ha dut i que inisteix en mostrar els seus invents (objectes que sempre té a la taula i que continuament manipula). M'explica que li agrada inventar coses. 

Finalment quan parlem del seu comportament m'explica que ell no té la culpa...són els altres que el molesten i que ell sempre té la raó. 

Per tant, tenim un alumne que sembla que té bones capacitats per aprendre i que ho demostra sobretot en algunes assignatures com medi i matemàtiques però al mateix temps demostra una certa inmaduresa per resoldre els conflictes ( respon amb conductes exagerades/agressives). Des de petit s'ha mostrat d'aquesta manera però en l'actualitat s'ha agreujat el seu comportament, sobretot a l'aula. És un nen solitari amb poc amics, desorganitzat amb les seves coses i que expressa que moltes coses ja les coneix.

Propera actuació: reunió amb l'equip de suport.







FASE II

AVALUACIÓ PSICOPEDAGÒGICA


Actuacions (3ra. setmana de març):

2.4. Consulta expedient de l'alumne

Sempre que valorem problemes de comportament d'un alumne és molt important tenir informació de l'alumne als diferents cursos i etapes perquè ens dona una perspectiva de l'evolució del comportament d'aquest. És diferent si l'alumne demostra problemes de conducta en la majoria dels cursos o si ha começat a manifestar-los recentment per determinar l'origen i/o la influència de variables personals/contextuals. 
Els comentaris dels mestres als informes d'avaluació, el rendiment de l'alumne al llarg de la seva etapa d'escolarització i les intervencions realitzades per respondre a les necessitats que ha presentat l'alumne en cursos anterirors ens permet completar la informació que tenim de la tutora, família i observacions realitzades. D'aquesta manera es poden descartar algunes hipòtesis o plantejar-nes altres.

En el cas que ens ocupa, ens trobem que a l'etapa d'educació infantil apareixen bastants referències a dificultats per relacionar-se amb els iguals sobretot en relació al treball per racons on els nens realitzen una activitat en petit grup per fomentar el joc simbòlic i la comunicació. Dificultat per complir normes i també destaquem comentaris dels mestres d'aquesta etapa en relació a conductes puntualment agressives del nen cap a companys, normalment per dificultats per compartir. Per altra part tots coincideixen en remarcar les bones capacitats de l'alumne. 

A l'etapa de primària no apreixen molts comentaris en relació al comportament però si es fa referència al caràcter de l'alumne ( molt individualista). Les notes normalment són BE/NOT i destaquen que puntualment realitza intervencions brillants.

Per tant, sembla que l'alumne des de petit ha mostrat un rendiment i comportament semblant. Tal vegada aquest curs han augmentat les conductes disruptives per algun motiu però el que coincideixen la majoria de mestres és en considerar-lo un alumne amb molt bones capacitats amb problemes de comportament. Sembla que la hipòtesis de possible sobredotació va consolidant-se. Els problemes de comportament podrien explicar-se per una disonància cognitiva, és a dir, alguns nens amb altes capacitats destaquen en algunes capacitats, hablitats i per altra banda es mostren molt inmadurs en altres com per exemple la part d'interacció social. Altra possible explicació del seu comportament podria ser la desmotivació de l'alumne per tenir assolits la majoria de continguts treballats a l'aula.

Propera actuació: treball amb l'alumne






divendres, 26 d’abril del 2013

FASE II

AVALUACIÓ PSICOPEDAGÒGICA

Actuacions (2na. setmana de març):

2.1. Entrevista de l'EOEP amb la tutora

En aquesta entrevista hem aprofundit en la informació que ens proporcionava la tutora en relació a les necessitats educatives de l'alumne. La tutora està preocupada sobretot pel comportament de l'alumne ( conductes agressives, no respecta les normes, és molt individualista,  li costa concentrar-se i realitza algunes conductes estranyes com per exemple manipular objectes que du de casa).És capaç d'enfrontar-se amb l'adult si pensa que té la raó. Al mateix temps demostra bones capacitats sobretot a nivell d'expressió oral i memòria. Parlem d'algunes estratègies per modificar el comportament de l'alumne però en tot cas acordem la necessitat de parlar amb la família per ampliar la informació en relació a la seva situació familiar.

2.2. Entrevista de l'EOEP amb la família

L'objectiu d'aquesta entrevista és contrastar la informació que tenim del centre en relació al comportament de l'alumne per comprovar quin comportament té a casa. Els pares ens expliquen que a casa no és mostra agressiu i ens descriuen a un nen amb molt bones capacitats ( els pares són d'un nivell cultural alt) que li agrada construir coses i que a vegades els hi costa que els faci cas.Consideren que és un nen dominant, independent, creatiu i molt observador. Observem certa manca de límits i rutines a casa. Finalment acordem que realitzarem l'avaluació psicopedagògica i que els anirem imformant de la valoració mitjançant altres entrevistes i/o des de tutoria.

2.3. Observació de l'alumne a l'aula i pati. 

L'aspecte físic és d'una persona desordenada ( cabells, forma de vestir, la cura dels materials...). Treballa com la resta del grup però està molt pendent d'uns objectes petits que continuament manipula fins que la tutora li crida l'atenció perquè treballi. Es mostra un poc inquiet a la cadira. Està pendent de la meva presencia a l'aula ( jo actue com un mestre més de suport) i quan m'aprope a ell, note que no està còmode. Finalment aconsegueix que accepte algunes indicacions per realitzar les tasques i aprofite per presentar-me i comentar-li que un altre dia vindrà amb mi a fer feina. Respon que si.

Al pati normalment va tot sol i juga amb els objectes que du a l'estoig. Puntualment li mostra a un company de classe que sembla tenen amistat però la major part del temps juga sol.


De moment tenim com a hipotesis:
1. Dinàmica familiar (manca de límits).
2. Altes capacitats ( informació aportada per la família) amb dificultats per adaptar-se al centre, aula, companys...
3. TDAH ( comentaris de la tutora i a la reunió de l'equip de suport) que explicaria les dificultats d'atenció  els problemes de comportament ( conductes agressives).
4. Que podria explicar les obssessions que presenta? hi ha altres comportaments estranys en l'alumne per plantejar-nos altres hipotesis?

Properes actuacions:

2.4. Consulta expedient de l'alumne.
2.5. Treball amb l'alumne.
2.6. Reunió equip de suport.  





 

PROTOCOL ATENCIÓ DEMANDES


Aquest document que presente és el Protocol d'atenció a les demandes consensuat a nivell de centre que forma part del Pla d'Atenció a la Diversitat PAD i que representa una guia en relació a les actuacions que s'han de realitzar per fer una demanda a l'equip de suport.

FASE I


VALORACIÓ DE LES NECESSITATS

Actuacions realitzades (1ª setmana de març):

1.1. Reunió equip de suport per valorar la demanda realitzada per la tutora en relació a l'alumne que presenta problemes de conducta.


En aquesta reunió assistim la cap d'estudis com a representació de l'equip directiu, els mestres especialistes que realitzen les tasques de suport ( PT:mestra de pedagogia terapèutica, AL: mestra d'audició i llenguatge, AD: mestra d'atenció a la divessitat) i els membres de l'EOEP (Or: orientador i PTSC: professor tècnic de serveis a la comunitat).
S'ha realitzat una valoració conjunta de la informació que proporciona la tutora de l'alumne derivat
(comportament, mesures que s'han dut a terme fins ara i els resultats). En aquest cas la tutora ja ha parlat vàries vegades amb la família i ha posat en marxa vàries estratègies de modificació de conducta a nivell d'aula però considera que l'alumne no millora el seu comportament i cada vegada manifesta més conductes disruptives a l'aula i al pati.
Finalment s'acorda iniciar l'avaluació psicopedagògica. Les properes actuacions seran:

1. Entrevista tutora membres de l'EOEP.



2. Entrevista de l'EOEP amb la família.



3. Observació de l'alumne per part de la PT a l'aula i pati.